Logotype Massagekliniken 1602 cool 9 (2)

Ett sinnerligt nobelpris

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till två forskare som genom sitt arbete upptäckt receptorer för beröring och temperatur.
Det årets nobelpristagare upptäckt är att det finns receptorer i våra nerver, som upptäcker och konverterar temperatur och beröring till biologiska signaler.
Förhoppningen är att den här kunskapen kan leda till nya sätt att behandla till exempel kronisk smärta.
I ett pressmeddelande skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet att årets Nobelpristagare har kunnat förklara frågan om hur temperatur och beröring översätts till nervsignaler: 
"Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2021 ska delas lika mellan David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss. I vårt dagliga liv tar vi dessa sinnesintryck för givna, men hur översätts temperatur och tryck till nervsignaler?
Årets Nobelpristagare har besvarat denna fråga. David Julius använde kapsaicin, ett växtämne som framkallar känslan av hetta, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. Ardem Patapoutian använde en sinnrik metod för att förstå hur celler reagerar på mekaniskt tryck och upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.
https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2021/172737-press-release-swedish/

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Eva C Johansson » Elevmassage med Ida:  ”Hej Ida, Har du ngn tid överhuvudtaget? är intresserad av 45 - 60 min massage oc..”

  • Heléne Jacobsson » Elevmassage med Ida:  ”Hej! Jag skulle vilja boka 2 60 minuters behandlingar den 4/4 samt 18/4 Gärna vi..”

  • Bengt Lindén » Elevmassage med Ida:  ”Hej, Vill gärna boka 60 minuters elevbehandling med Ida men ser till min förvåni..”

  • Ferida Boshnjaku » Elevmassage med Ida:  ”Vill boka en massage med Ida 60 minuter Tack”

  • Lisa Edsbäcker » Elevmassage med Ida:  ”hej, jag vill gärna boka en elev massage med Ida. skicka gärna förslag på tider!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln